Hagyományok

Népviselet

Hollókő egyik legizgalmasabb sajátossága a népviselete, amit nemcsak az idősebbek öltenek magukra előszeretettel, elsősorban az ünnepek alkalmával, például húsvétkor vagy pünkösdkor, hanem a fiatalok is, akár családi eseményekre, esküvőkre is!

A férfiakra szűk fekete nadrág és csizma, gyolcsing, a derekukra szalag, a fejükre fekete pörgekalap kerül ilyenkor, a nőkre pedig megszámlálhatatlan, díszes szoknya. Régen a hétköznapokban ugyan csak kettőt hordtak, de ünnepnapokon 7-8 alsószoknya is került a szép selyem vagy kasmír szoknya alá, sőt a lányok a vasalt alsószoknyából akár tizenötöt, húszat is magukra húztak. A szoknyák fölé általában gazdagon hímzett selyem kötényke, úgynevezett szakácska, felülre csipke ingváll és díszes rojtokkal szegélyezett vállkendő is dukált. Sőt, régen a lányok pántlikát viseltek varkocsba kötött hajukban, az asszonyok pedig gyöngyös főkötő fölött rojtos selyemkendőt. A nők lábán is lakkos csizma tette teljessé az öltözéket.

Ezeket a faluba látogatók jóízű nevetések közepette maguk is felpróbálhatják, pontosan ugyanúgy, ahogyan azt már évszázadok óta teszik a helybeliek.

Megosztás:

Széchenyi 2020 logó
Széchenyi 2020 logó