Templom

Hollókői katolikus templom

A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza.

Az épület

Hollókő kicsiny fatornyos római katolikus templomát 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. A mai katolikus templom Tours-i Szent Márton püspökről kapta nevét. A plébániája azonban már 1342 óta létezik. A templom helyreállítása 1980-ban fejeződött be.

A falut György nevű papja kapcsán említik először írásban. Temploma szabadon, közvetlenül a lejtős út szélén áll. Egyszerű, hosszúkás, téglalap alaprajzú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. A falu templomot épített az 1862-ben már itt állt gúlasisakos toronyhoz. A harangtorony a korábbi templom dongaboltozatú szentélye fölött emelkedik, nyugat felé hajót építettek hozzá, ezáltal a szentély a templom előterévé alakult. A torony földszintje, a jelenlegi templom bejárata vízszintes záródású, belül nyomott csúcsívvel kapcsolódik a hajóhoz.

A keleti homlokzat előtt álló torony földszintje kőalapozású, kisméretű vályogtéglából, emelete fából épült, szintenként keskenyedő, zsindelyezett deszka eresz-párkányokkal, félkörívvel záródó zsalus ablakokkal. A restaurált Szent Márton oltárkép, a Pieta, és a népi ihletésű fából készült Krisztus. A Szent Márton védelmébe ajánlott épület 1990-ben zsindelytetőt, karzatot, és egységes stilizált berendezést kapott.

Megosztás:

Széchenyi 2020 logó
Széchenyi 2020 logó