Túraútvonalak

Karancs-Medves vidéke

A Karancs-Medves vidék – ahol aktívan pihenni öröm! A Karancs-hegy és a Medves-fennsík térsége Nógrád megye észak-keleti részének felfedezetlen, geológiai, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő vidéke.

A terület központja Salgótarján. A város és kisebb településrészei a Karancs-Medves vidék völgyeiben húzódnak, melyek kiváló kiindulópontként szolgálnak a területet felfedezni kívánók számára könnyed kirándulásokhoz, vagy épp teljesítménytúrák megtételéhez is!

Salgótarjántól 10 kilométerre, északra található Eresztvény és Salgóbánya. Salgóbánya a Medves-fennsík szélén, Salgó vára alatt terül el. A várból csodás panoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk innen az egész vidéket, a környező nógrádi, hevesi hegyeket, sőt, a Magas-Tátrát is! A közeli Boszorkánykőre felvezető tanösvény a területen több millió évvel ezelőtt lezajlott, lenyűgöző domborzati formákat létrehozó vulkáni tevékenységeket mutatja be.
Salgóról jelzett turistaúton juthatunk el az innen két kilométerre található Eresztvénybe, a Madárparkba. A Somoskői várhegy északi oldalán, a várkaputól 150 méterre találjuk a vidék egyik legkülönlegesebb geológiai képződményét, a somoskői bazaltorgonát! 8-9 méter magas, ívelt, oszlopos formát felvevő bazatköveket figyelhetünk meg a vár alatt, melyek mintha egy varázsütésre kővé változott vízesés zuhatagát formáznák.

Somoskőtől nyugati irányban magasodik a Karancs-hegy. A Karancs egy közeli magaslatán elnyúló tisztáson a Margit-kápolna békéje várja a kirándulókat.

Abban az esetben, ha Somoskőből keleti felé indulunk tovább, megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkját, a Medvest! A terület több helyen fátlan, rétek, legelők borítják. A Medves-fennsík területén több bánya is működött az elmúlt több mint 150 évben. A bányászat maradványaiként több bányató is tarkítja a tájat, melyek kedvelt pihenő- és kirándulóhelyek a környék lakói körében.

A Karancs-Medves vidék a túrázóknak, lovasoknak és a kerékpárosoknak is sok lehetőséget kínál. Kiépített kerékpárutak, turistautak és számos lovarda került kiépítésre a területen. A kisterenyei repülőtérről a levegőbe emelkedve tudjuk megcsodálni Salgótarján környékének változatos domborzatát, tengerszemeit, középkori várait!

Salgótarján a magyarországi barnaszénbányászat egyik legjelentősebb vidéke, a nógrádi szénmedence történetét, a helyi bányászat eszközeinek, a kitermelés módjának fejlődését ismerhetik meg a látogatók Magyarország első olyan föld alatti bányamúzeumában, melyben egykor egy valódi bánya működött.

A Nógrád megye történetét és ipari fejlődését bemutató Dornyay Béla Múzeum, valamint Mihályfi Ernő festmény- és grafikagyűjteményének legszebb darabjai mellett rendszeres állandó kiállítások is várják a múzeumlátogató közönséget!

Elérhetőségek
Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület
3100 Salgótarján, Fő tér 5.
Telefon:+36 20 559 12 44
E-mail: tdm.salgotarjan@gmail.com
Web: www.salgotarjan-turizmus.hu

Megosztás:

Széchenyi 2020 logó
Széchenyi 2020 logó