Túraútvonalak

Nyugat Nógrád

Nyugat Nógrád számos kulturális értékkel rendelkezik. A palóc írók számára állított kiállítások mellett a palócföld nevezetességeit, életét bemutató Palóc Múzeum is ezen a tájon található.

A Börzsöny keleti lábánál fekszik Nógrád megye névadó települése, mely otthont ad hazánk egyik legrégibb kővárának, a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos és belső várból álló Nógrád várának.

Alig 30 kilométerre innen, a megyehatár mentén, Kismaros – Szokolya-Királyrét vonalon jár a legismertebb börzsönyi kisvasút a Királyréti Állami Erdei Vasút.

Kellemes túrával akár Nagyorosziból, akár Drégelypalánkról egyaránt jól elérhető a Börzsöny egyik szikla ormán épült Drégely vára, melyet annak idején vitézül védelmezett a török túlerővel szemben Szondi György várkapitány és maroknyi serege.

Madách Imre és fő műve Az ember tragédiája Csesztvén, az író egykori lakóhelyén kerül bemutatásra. Mivel a csesztvei Madách Emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a kiállítás feladat eléggé összetett: végigkíséri a Madách-család történetét, felidézi a kort, átfogó képet nyújt Madách Imre életéről és művészetéről – középpontba állítva Az ember tragédiáját, szemlélteti a mű jelentőségét a világirodalomban és világszínpadon, bemutat számos, az író és műve ihlette képzőművészeti alkotást, valamint utal a szűkebb haza, Nógrád megye hagyományápolására is.

Horpácson élt idős korában Mikszáth Kálmán. A településen a Mikszáth-kúriában az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal ismerkedhetünk meg.

Mohorán is találkozhatunk Mikszáth Kálmán emlékével, hiszem felesége Mauks Ilona ebből a faluból származik. Házasságuk anyakönyvi kivonata és az író életét bemutató emléktárgyak őrzik a Mauks-házban. A másik nevezetesség a Tolnay Klári Emlékház mely 2000-ben nyitotta meg kapuit. Annak az emlékkiállításnak ad helyet, mely a Művésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll.

A balassagyarmati Palóc Múzeum négy állandó kiállítással rendelkezik: „Bölcsőtől a sírig, paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében”, „Egy tudós köznemesi könyvtár – Nemzeti történelmünk tüköre”, „Madách relikviák”, és „Mikszáth Relikviák”. A múzeum mellett egy 250 éves lakóház található, mely skanzenként mutatja be a palóc építkezést. Balassagyarmaton jelentős zsidó közösség élt, melynek nyomait a szerb templom és a zsidó temető őrzi.

Balassagyarmatot elhagyva a Budapest felé vezető úton két az utóbbi években épült szórakoztató park található. Szendehely-Katalinpuszta és a nőtincsi Seholsziget is várja a gyerekes családokat, ha egy kis kikapcsolódásra, nyugalomra vágynak.

A Vác felett emelkedő Naszály hegy északi lábánál építette ki az Ipoly Erdő Zrt. az öt kilométer hosszú, körtúraként bejárható Gyadai tanösvényt, mely elnyerte „Az év ökoturisztikai létesítménye 2010” címet. Természetesen az útvonal megszámlálhatatlan szépségével egész napos programot is kitölt, lehetőséget nyújtva a kikapcsolódásra, az élményszerzésre, a pihenésre. A tanösvényt számos izgalmas élményelem is színesíti, az ingoványos részek felett kanyargó pallósortól a mély horhos felett átívelő függőhídig. A meglévő ösvény a madarakat bemutató új szakaszokkal bővül. Ovisok, babakocsival, vagy kerekesszékkel érkezők számára is járható.

Elérhetőségek:
Nógrád Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.
3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.
Telefon: +36 32 620 111
E-mail: tdm@nograd.hu
Web: www.nogradturizmus.hu

Megosztás:

Széchenyi 2020 logó
Széchenyi 2020 logó